U bent hier:Functionele beschrijvingen > Financieel > Blokkeren boekingsperiode

Blokkeren boekingsperiode

Prodin biedt u de vrijheid om financiële boekingen in alle periodes van het lopende boekjaar te maken. Deze flexibiliteit is enorm handig, maar in de praktijk blijkt hier één nadeel aan te zitten. Nadat u een financiële periode heeft afgesloten en gerapporteerd kan het zijn dat er 'per ongeluk' toch nog boekingen in deze periode gemaakt worden. Meestal zijn deze boekingen afkomstig van correcties van meldingen die via een logistieke journaalpost in het grootboek komen.

 

Met het blokkeren van de boekingsperiode heeft u het hulpmiddel om dit te voorkomen. Prodin biedt u hierbij twee soorten blokkeringen. De gedachte hierachter is dat u in eerste instantie een periode logistiek blokkeert zodat er geen mutaties meer via logistieke journaalposten gemaakt worden. U kunt nu nog wel bijvoorbeeld dagboekmutaties maken en inkoopfacturen boeken. Op het moment dat u de periode definitief wilt afsluiten, blokkeert u deze ook financieel.

 

Soort blokkering

Toelichting

Financieel

Financieel geblokkeerd betekent dat er geen boekingen meer vanuit de financiële modules gemaakt kunnen worden in de betreffende periode. Onder de financiële modules verstaan we kiescode 1000 t/m 1999.

 

Bij het opstarten van de kiescodes waarbij u een boekingsperiode moet kiezen, kunt u alleen een niet financieel geblokkeerde periode selecteren.

 

Speciale aandacht verdienen de kiescodes binnen de financiële modules van Prodin die ook gebruik maken van logistieke journaalposten. Deze kiescode maken ook gebruik van de financiële blokkering, maar de afhandeling is conform de logistieke blokkering.

 

Logisitiek

Logistiek geblokkeerd betekent dat er geen boekingen meer vanuit de logistieke modules gemaakt kunnen worden in de betreffende periode. Onder de logistieke modules verstaan we alle overige kiescodes. De jounalisering hiervan vindt altijd plaats via logistieke journaalposten. Bij de logistieke journaalposten vindt u een specificatie van deze kiescodes.

 

In de betreffende kiescodes (bv. melden inkoopontvangsten) kunt u de onderstaande mutaties maken:

 

Soort mutatie

Toelichting

Nieuwe melding

Het is niet toegestaan om een meldingsdatum te gebruiken uit een afgesloten periode.

Verwijderen van een melding

Voor de 'verwijder'-melding gebruikt Prodin de systeemdatum als meldingsdatum. De systeemdatum bepaalt de boekingsperiode (ook al is deze periode geblokkeerd).

Correctie van een melding

Dit is een combinatie van bovenstaande twee varianten. Prodin verwijdert eerst de oude melding en maakt daarna een nieuwe melding aan. De meldingsdatum voor beide mutaties is de ingeven meldingsdatum.

 

 

Periode van het lopende boekjaar blokkeert u via de periodekalender. Het vorige boekjaar blokkeert u via de financiële constanten. Het is niet mogelijk om periodes van het volgende boekjaar te blokkeren.

 

Uitgangspunten en randvoorwaarden

Het blokkeren van een financiële periode is alleen mogelijk bij de onderstaande parametersetting:

 

De functionaliteit is beschikbaar nadat u de financiële constanten correct heeft ingesteld.

 

 

 

 

 

Copyright © 2001 - 2023, Prodin Business Solutions B.V., All rights reserved